duminică, 12 decembrie 2010

Simţul olfactiv este mai dezvoltat la bătrâneţe

     Am observat aceasta ciudatenie cand  eram intr-un Mertzan (autobuzul 336), stand la locul meu (daca am ceva timp de pierdut, nu ma urc intr-un mijloc de transport care nu are un loc liber la un geam din dreapta undeva in jumatatea din spate a vehiculului).  Un domn in varsta, mai mult spre mos, care statea pe scaunul din spatele meu, l-a intrebat pe cel de langa el daca ii poate spune cum sa ajunga la Frigocom. Nu a stiut, asa ca in loc sa mai intrebe pe altcineva a asteptat pana s-a eliberat scaunul de langa mine (m-am obisnuit deja ca mosii si babele sa ma intrebe tot felul de lucruri. Nu stiu exact ce le inspira moaca mea).  Eu tineam capul intors spre geam pana la punctul in care mi-am trosnit gatul, metoda pe care o folosesc  pentru a le arata celor din jur ca nu am cum sa observ nimic, in special babele care maraie, caraie si se vaita pentru un loc pe scaun.  Deci nu sunt nesimtita, ci pur si simplu nu observ.  Si nu imi pasa daca par autista sau retardata.  Stiu unde este statia Frigcom, se ajunge acolo cu autobuzul 137, dar speram sa intrebe pe altcineva. Batranul era imbracat in costum, avea o geaca peste si niste pantofi vechi lustruiti cu stangacie. As fi putut spune ca era imbracat bine daca nu s-ar fi vazut ca hainele nu sunt spalate de cel putin 6 luni si probabil erau singurele pe care le avea de imbracat cand trebuia sa iasa undeva mai departe decat pana la tomberonul din spatele blocului sau pana la magazinul din colt.
                -Domnisoara, nu va suparati, imi puteti explica cum sa ajung la Frigocom?
Crap, there’s no way out. I-am explicat, si in timp ce faceam asta incepe sa-i explice si o doamna in varsta care probabil credea ca explicatia mea nu are nici o valoare din cauza varstei mele fragede. Dupa ce batranul coboara, doamna, avand in jur de 60 de ani, se aseaza in locul lui, langa mine.
                -Vai, cum mirosea a urina!
                -Ce-ati spus?
                -Cum mirosea mosul a urina!
                -Mda.
Pai bine doamna, unde va e respectul pentru cei mai in varsta decat dumneavoastra? Si vreti ca noi cei tineri sa va respectam? Poate mosul ala e parasit de copii si nepoti, nu are cine sa-i spele hainele, are incontinenta urinara iar faptul ca umbla jegos si miroase urat e printre lucrurile de care ii pasa cel mai putin.  Nu i-am spus nimic insa am ramas scarbita si oarecum multumita de faptul ca a distrus mitul ca batranii sunt intelepti si buni. Acum pot sta mai linistita cu capul intors spre geam cand e vreo baba langa mine care scoate sunete de animal chinuit.
        Concluzionez ca simtul olfactiv este mai dezvoltat la batranete  acaparand si alte simturi, cum ar fi bunul simt.

4 comentarii:

  1. Da, mirosea, but that's not the point. Insa eu am avut norocul sa nu simt mirosul decat atunci cand a facut o miscare brusca de ridicare de pe scaun. In restul timpului esarfa mea imbibata cu parfum m-a protejat de alte neplaceri olfactive.

    RăspundețiȘtergere
  2. cand e vreo baba langa mine care scoate sunete de animal chinuit.
    =))=))=))

    RăspundețiȘtergere